Архива за 'forum' категорију

Srpski Wordpress - forum za podršku

септембар 21, 2008

Danas je krenuo sa radom forum za podršku domaćim korisnicima Wordpress-a, kao što sam i najavio prošlog meseca. To što u naslovu piše “srpski Wordpress” ne znači da ste obavezni da koristite lokalizovanu verziju softvera, već da je forum namenjen korisnicima sa našeg govornog područja.

Jako mi je drago da je napokon krenuo sa radom naš forum, i nadam se da će ovo biti centralno mesto gde će se okupljati ljudi kojima je potrebna podrška za Wordpress, pošto smo do sad bili uglavnom razbacani po nekim domaćim foruma.

Ukoliko već imate nalog na Wordpress.org, nije potrebno da se ponovo registrujete već možete koristiti isti nalog, pošto se koristi ista baza korisnika. A da ne biste svaki čas svraćali na forum da vidite ima li novih poruka, forum možete pratiti i preko glavnog RSS izvora.

A sad, pravac http://sr.forums.wordpress.org/

forum.banjaluka.com

јануар 29, 2008

Promjena radnog mjesta je često kao razvod braka – neko dijeli šerpe i tanjire (znam par koji je presjekao alpinistički konopac na pola), a neko jednostavno “ponese” svoj forum.

Već danima nisam mogla otvoriti forum.blic.net, dok mi juče Roćko nije pokušao razjasniti situaciju. Više nije dostupan na toj adresi već je na forum.banjaluka.com. Veliki propust je što odmah nisu napravili preusmjerenje sa stare adrese, ali izgleda da sad i to radi.

O (ne)dizajnu bih mogla satima. O (ne)funkcionalonosti još više. Izdvojiću samo da mi je veoma smiješna arapska orijentacija, postovi na lijevoj, a korisnici i njihovi avatari na desnoj strani. Nakon logovanja u “User Control Panel”-u pruža se izbor od dva stila. Po default-u, što bi se reklo, sve je na engleskom, ali i to može da se podesi.

Vjerujem da će se korisnici brzo navići na i na ovo novo okruženje, ali još više očekujem da će ga uskoro i poboljšaju. Valjda ćemo im ovim postom bar malo popraviti posjećenost, obzirom da vjerovatno nije bila neka ovih dana.

Zloćka

Да ли је legalno.org превара?

децембар 23, 2007

Већ сам писао о неправилностима у вези сајта организације из теме у запису „Легалне хајке и „Ј“ мајке“, и како сам тамо навео, послао сам пре три дана пријаву на legalno@legalno.org следећег садржаја:

Poštovani,

Otkrio sam sajt http://legalno.org koji krši prava na intelektualnu svojinu i copyright, pa Vas molim da hitno reagujete i preduzmete odgovarajuće mere u cilju gašenja pomenutog sajta i odgovarajućeg kažnjavanja vlasnika.

Naime, ovaj sajt nije namenjen za ličnu upotrebu a prekršen je copyright za softver koji koristi.

O svemu sam podrobnije pisao na mom blogu (URI u potpisu), i tamo imate detaljno objašnjeno o čemu se radi.

U nadi da ćete urgentno i odgovarajuće kazniti prekršioce, srdačno Vas pozdravljam.

Било ми је чудно што нема одговора, па сам данас поново послао исту пријаву, и ургентно, у року од пар минута, добио одговор следеће садржине:

mnogo si ti šta pisao i pišeš. Ali kači sve to mački na rep. Vidimo mi da ti baš pišeš.Lepo vreme za izlazak u grad.Idi u Kragujevac, šetaj više, odmaraj, koji ti je moj.

Овај одговор је стигао са адресе е-поште office@legalno.org послате са ИП адресе 89.216.146.185.

Оно што ме још више чуди је оно што сам у међувремену видео на сајту legalno.org, а како је та вест, заједно са насловом, недвосмислено упућена мени, преносим је комплетну и прилажем снимак екрана (да не буде како измишљам):

Тема Slučaj Urošević објављена 23. децембра 2007. године

Primer neafirmisanog novinara koji piskara blogove tipa http://blog.urosevic.net/ u kojima se nečemu čudi, gde je sam sebi konfuzan i potpuno nejasan. To je deo otuđene birokratije koji i sam koristi nelegalan softver. Po profesiji je nelegalni drug ovih u vladi, dakle pirat. Ne možemo da verujemo da u srcu Šumadije postoji ovakvo piskaralo. Čovek se bezveze trudi da radi novinarski posao, a ne ume. Bolje da kupi stado ovaca i da ih čuva. Za početak instrukcije može naći na www.cobanovanje.com .

Takođe neka grupa luzera pokušava da hakuje legalno.org. Sedište tih paćenika je http://www.sietf.org. E dragi prijatelji da vidite koji je to tek sajt ložača. Sam Pera Ložač bi ostao bez posla. Sve neki hakeri, a u stvarnosti polupismeni spameri š klase.

Pozdrav!

На ово могу да прокоментаришем само следећим: Господо, ја користим легалан софтвер, заправо слободан софтвер, што се за Вас не може рећи.

Сличне коментаре о мени изнео је и неко са корисничким именом Savjetnik на форуму „Света компјутера“. Поменути корисник је регистровао налог данас око поднева са ИП адресе 89.216.146.185.

Са исте ИП адресе непознати починилац под надимком „Pera Kojot Supergenije“ навео је адресу е-поште office@legalno.org као своју и послао коментар на мој запис са почетка приче следећег садржаја:

Ovaj Urošević je profesionalni diletant i novinarsko piskaralo u pokušaju. Žešća pajevina i neuravnoteženi publicista. Liči mi na pokislog dabra

У вести са компромитујућег сајта помиње се извесна група хакера који су покушали да хакују компромитујући сајт. Отишао сам на адресу www.sietf.org и видео да се ради о презентацији одсека за Софтверско инжењерство на ЕТФ-у (Београд). Брзим прегледом њиховог форума уочио сам тему „Samo vas posmatram“ коју је јуче у 20:24 започео корисник Insajder1, регистрован дан радније.

www.legalno.org takva mi služba…

На питање студената шта му то значи, написао је

da vas malo haknem

а даље наставио да вређа студенте и прети.

Цела прича неби била превише занимљива да особа која стоји иза циркуса званог „организација Legalno.Org“ није послала захтев институцијама у Србији за спонзорство те организације са циљем искорењивања пиратерије из Србије. Тек тада сам схватио до краја Walker-ов коментар.

Закључак?

Констатација у прошлом запису да је реч о „покондираној тикви“ чији је пиратски сајт недавно угашен, могу слободно предпоставити да је по среди нова превара са циљем да се покупи новац од институција које подржавају легализацију, тако што би ине спонзорисале организацију „Legalno.Org“ у походу кажњавања нелегалиста.

Да је по среди озбиљна прича са правом намером легализације, представник(ци) проблематичне организације не би на реаговања домаће Интернет популације узвраћали претњама хаковањем, псовкама, личним омаловажавањем и лошим речником примереним клошарима из Америке.

П.С. Уколио господа која стоје иза целе приче (или господин?) ово читају, нека веома брзо очекују кривичну пријаву због покушаја хаковања форума „Света компјутера“ у времену док ово пишем, јер се те радње уредно логују, а познато је да је СББ провајдер који веома лако уз судски налог даје информације о својим корисницима, како онима који користе жичани, тако и онима који су на бежичном СББ Интернету.

Господо(ине), нека Вам је са срећом.

Аутор Александар Урошевић за блог Записи.Слободна употреба садржаја у складу са BY-CC-SA 3.0 лиценцом.Веза до овог записа (овај запис није коментарисан) [ del.icio.us | Stumble Upon | Digg ] Блогови који су повезани са овим записом на Technorati Архива осталих записа из категорије Веб, Презентација, Скандал.

ГНУ/Линукс квиз

децембар 19, 2007
Негде с почетка новембра на форуму „Света компјутера“ покренут је едукативни квиз из области слободног софтвера интуитивног назива „ГНУ/Линукс квиз“. Право учешћа имају сви чланови форума, а учлањење је (наравно) бесплатно и отворено за свакога. Поред текмичарског, квиз превасходно има едукативни циљ да мање упућене кориснике слободног софтвера, слободних оперативних система, а такође и случајне пролазнике, упути [...]